U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Theehuys Grimberg is genoemd naar de voormalige havezathe Grimberg. Deze havezathe bevond zich op het terrein pal naast Theehuys Grimberg. De buitengracht en de poort herinneren nog aan deze voormalige adelijke bezitting, die voor het eerst genoemd wordt in het jaar 1297. 

Tijdens de tachtigjarige oorlog werd er een Staatsgarnizoen gelegerd. De Spanjaarden veroverden daarop het kasteel en staken het in brand. Het werd weer herbouwd en er vonden telkens uitbreidingen plaats. 

Na het overlijden van de laatste eigenaar in 1812, ging het bergafwaarts met het kasteel, dat daarna te koop werd gezet voor afbraak. Wat rest van de Grimberg is het redelijk complete grachtenstelsel en het prachtige afwisselende landschap, dat nu eens parkachtig is en dan weer een authentiek Twents coulissenlandschap te zien geeft. 

In Theehuys Grimberg kunt u artikelen lezen over de geschiedenis van de voormalige havezathe. 

Op de foto ziet u de boerderij, die tot ca. 1900 tijd binnen de grachten stond. Een eeuw geleden is de boerderij afgebroken en werd er op de plaats van Theehuys Grimberg de nieuwe boerderij van de Grimberg gebouwd. 

Boerderij GrimbergBoerderij Grimberg